Middeldatabasen   21. november 2024   SEGES Innovation
Produktoplysningerhjælp

Teldor WG 50
Svampemiddel
Svampemiddel
Almene oplysninger Godkendelse Anvendelse Effekt Sikkerhed Transport Yderligere oplysninger

Bemærk  
Oplysningerne nedenfor er baseret på informationer indhentet fra Miljøstyrelsen, kemikaliefirmaerne, grovvarebranchen mv. Trods udvist omhu under dataindsamling og -inddatering, påtager SEGES, PlanteInnovation sig intet ansvar for oplysningernes korrekthed.
Eventuelle fejl og tilføjelser bedes indrapporteret til konsulent Jens Erik Jensen, SEGES, PlanteInnovation, e-mail jnj@seges.dk.
Læs altid etiketten grundigt før brug!

Almene oplysninger  
Tidligere navn(e)
Ingen
Pakningsstørrelse
1 kg
Registreringsindehaver
Bayer A/S
Distributør
Bayer CropScience
Firmaets produktside
Teldor WG 50
Anvendes indenfor
Frilandsgartneri, Væksthusgartneri
Brugergruppe
Dette plantebeskyttelsesmiddel må kun købes af professionelle og anvendes erhvervsmæssigt og kræver gyldig autorisation.
Pris (senest opdateret)
650,00 kr/kg  (28. sep. 2024)
Formulering
Vanddispergerbart granulat
Status
Markedsført
Indhold af aktivstoffer
500  g/kg  fenhexamid
Behandlingsindeks:
Ingen
 
Pesticidbelastning:
Indikator 1 B B pr. enhed
Sundhed 0,0000 kg/ha 0,0000 B/kg
Miljøadfærd 19,4 kg/ha 0,0516 B/kg
Miljøeffekt 28,9 kg/ha 0,0346 B/kg
I alt 11,6 kg/ha 0,0863 B/kg
 
Pesticidafgift: 23 kr. pr. kg

Godkendelse  
Registreringsnummer
18-343
Miljøstyrelsens godkendelse
Må kun anvendes til svampebekæmpelse i blomme, kirsebær, jordbær, hindbær, ribs og solbær på friland og i tomat, agurk, jordbær, brombær, hindbær, ribs, solbær og prydplanter i åbne og lukkede væksthuse.
Behandlingsfrist
Må i kirsebær, blommer, jordbær, agurk og tomat ikke anvendes senere end 3 dage før høst. Må i hindbær, ribs, solbær og brombær ikke anvendes senere end 7 dage før høst.
Forbehold
Må ikke anvendes mod andre skadevoldere og ikke i højere doseringer end de i brugsanvisningen nævnte. Ved håndtering af behandlede afgrøder skal der altid anvendes arbejdstøj. Ved udtynding og vedligeholdelse af behandlede blommer og kirsebær skal der anvendes kemisk bestandige handsker og arbejdstøj indtil dag 13 efter sprøjtning. Ved arbejde i behandlede jordbær, brombær, hindbær, solbær og ribs i væksthus skal der anvendes kemisk bestandige handsker og arbejdstøj indtil dag 2 efter sprøjtning. Ved arbejde i behandlede prydplanter skal der anvendes kemisk bestandige handsker indtil dag 7 efter sprøjtning Sprøjteførere skal anvende kemisk bestandige handsker ved blanding, påfyldning og udbringning i væksthuse. For at beskytte bier må behandlede planter tidligst udflyttes 1 dag efter sprøjtning. Undgå forurening af vandmiljøet med produktet eller med beholdere, der har indeholdt produktet. Rens ikke sprøjteudstyr nær overfladevand (SP1). Må ikke tømmes i kloakafløb. Støv kan danne eksplosionsfarlige blandinger med luft. Holdes væk fra varme og andre antændelseskilder. Undgå ophvirvlning af produkt i luften og ophobning af elektrisk ladning. Opbevares utilgængeligt for børn (P102). Må ikke opbevares sammen med fødevarer, drikkevarer og foderstoffer. Midlet må kun opbevares i originalemballagen.
Afstand til vandløb
Anvendelse i kirsebær, blomme, ribs, solbær og hindbær på friland: Må ikke anvendes nærmere end 10 meter fra vandmiljøet (vandløb, søer mv.) for at beskytte organismer, der lever i vand (SPe3). Anvendelse i jordbær på friland: Må ikke anvendes nærmere end 2 meter fra vandmiljøet (vandløb, søer mv.) for at beskytte organismer, der lever i vand (SPe3).
Afstand til §3-områder
Ingen afstandskrav.
Afstand til veje, beboelse mv.
Anvendelse i kirsebær, blomme, ribs, solbær og hindbær på friland: Må ikke anvendes nærmere end 5 meter fra veje, boliger, institutioner og offentlige arealer for at beskytte beboere og forbipasserende. Anvendelse i jordbær på friland: Må ikke anvendes nærmere end 2 meter fra veje, boliger, institutioner og offentlige arealer for at beskytte beboere og forbipasserende.
Godkendelsestype(r) og -interval
Type Fra Til Tekst
Mindre anvendelse / Off-label godk. 19. jun. 2003 31. dec. 2024 Off-label godkendelse af Teldor WG 50 til bekæmpelse af gråskimmel i vin. Off-label vejledning fås hos Foreningen af Danske Vinavlere v. formand Jean Becker, Skrænten 15, 3460 Birkerød, Tel 4060 5755, e-mail: jean@vinavl.dk
Mindre anvendelse / Off-label godk. 24. sep. 2003 31. dec. 2024 Off-label godkendelse af Teldor WG 50 til bekæmpelse af gråskimmel prydplanter og planteskolekulturer i væksthus og på friland
Mindre anvendelse / Off-label godk. 2. apr. 2008 31. dec. 2024 Off-label godkendelse af Teldor WG 50 til bekæmpelse af gråskimmel i solbær, ribs og stikkelsbær
Mindre anvendelse / Off-label godk. 22. jul. 2008 31. dec. 2024 Off-label godkendelse af Teldor WG 50 til bekæmpelse af gråskimmel i blåbær
Mindre anvendelse / Off-label godk. 15. jun. 2010 31. dec. 2024 Off-label godkendelse af Teldor WG 50 til bekæmpelse af svampesygdomme i tomat og agurk i væksthus.
Mindre anvendelse / Off-label godk. 21. dec. 2020 31. dec. 2024 Godkendelse af Teldor WG 50 (reg.nr. 18-343) til mindre anvendelse mod gråskimmel prydplanter og planteskolekulturer dyrket i potter i åbne væksthuse
Mindre anvendelse / Off-label godk. 21. dec. 2020 31. dec. 2024 Godkendelse af Teldor WG 50 (reg.nr. 18-343) til mindre anvendelse mod svampesygdomme i tomat og agurk i åbne væksthuse
Mindre anvendelse / Off-label godk. 21. aug. 2024 31. dec. 2024 Godkendelse af Teldor WG 50 (reg.nr. 18-343) til mindre anvendelse mod gråskimmel i jordbær dyrket i render i åbne væksthuse samt på tabletop på friland eller i tunneller på friland.
Godkendt 20. nov. 2024 31. dec. 2031 Zonegodkendelse af Teldor WG 50, reg.nr. 18-343

Anvendelse  
Resistensrisiko
Aktivstoffet fenhexamid tilhører gruppen af hydroxyanilider, FRAC gruppe 17, med virkemekanismen: 3-keto-reduktaseinhibitors (KRI). Risikoen for resistensudvikling vurderes som lav til medium. Gentagne behandlinger med midler med samme virkemekanisme øger risikoen for udvikling af resistens. For at mindske risikoen for udvikling af resistens anbefales det at blande med eller skifte mellem midler med andre virkemekanismer, som har god effekt over for de aktuelle arter. I Danmark er der fundet resistens hos gråskimmel. For at opnå bred effekt på almindeligt forekommende sygdomme anbefales det, at der blandes med et egnet godkendt middel, f.eks indeholdende aktivstof Bacillus amyloliquefaciens QST 713. Følg altid etikettens anvisninger for blandingspartnere.
Resistensklasse
17
Virkning
Midlet har kontaktvirkning
Afstand mellem behandlinger
Ingen oplysninger
Opblandingsanvisninger
Sørg altid for at sprøjten er korrekt rengjort samt efterset for belægninger inden tilberedning af sprøjtevæsken begyndes. Dette gælder især, hvis sprøjten har været anvendt til sprøjteopgaver i andre afgrøder. Ved anvendelse af præparatfyldeudstyr og faste præparater fyldes stationen halvt med vand, hvorefter der påfyldes den ønskede mængde præparat, som herefter suges op i sprøjtetanken, samtidig med at rent vand tilsættes fyldestationen. Efterfølgende skylles præparatfyldeudstyret, samt evt. tomme dunke/beholdere. Gentag proceduren med at åbne/lukke for bundventil til der ikke er synlige spor af Teldor WG 50 i fyldestationen. Additiv/ penetreringsolier tilsættes til sidst, inden den endelige tankblanding er udført.
Rengøring
Efter endt sprøjtearbejde skal sprøjten og traktor rengøres enten i marken eller på vaskepladsen. En uvasket sprøjte skal placeres i den behandlede mark, på vaskepladsen eller under tag. Sprøjten skal være monteret med spuledyser til indvendig rengøring af tanken, og med separat vandtank med tilstrækkelig kapacitet til, at restsprøjtvæske kan fortyndes, og der kan foretages en grundig rengøring i marken. Restsprøjtevæske skal på passende vis fortyndes mindst 50 gange med vand og udsprøjtes i den behandlede mark under kørsel (uden at den maksimalt tilladte dosering for det pågældende middel herved overskrides). Rengøring i øvrigt foretages med egnede rengøringsmidler. Husk omrøring og aktivering af alle ventiler, så alle indvendige dele af sprøjten bliver rene. Lad vandet cirkulere i 10-15 minutter. Filtre, slanger og dyser kontrolleres for urenheder og eventuelle belægninger. Husk gennemskylning af kemikaliepåfyld og alle øvrige dele af systemet. Vaskevandet opsamles i egnede beholdere og udbringes iht. gældende regler. I øvrigt henvises til Miljøstyrelsens vejledning angående påfyldning og vask m.v. af sprøjter til udbringning af plantebeskyttelsesmidler, jf. senest gældende bekendtgørelse om påfyldning og vask m.v. af sprøjter til udbringning af plantebeskyttelsesmidler.
Opbevaring
Tørt og køligt
Blandingspartnere, som firmaerne står inde for (som er nævnt på etiketten eller på anden vis sagt god for af firmaet eller af firmaet bag blandingspartneren)
Ingen oplysninger
Blandingspartnere, som erfaringen viser, at der ingen problemer er med, og som der kan blandes med på eget ansvar, når generelle forholdsregler følges
Ingen oplysninger
Blandingspartnere, som er blandbare, forudsat at særlige betingelser er opfyldt - se oplysninger om blandinger for midlerne i Middeldatabasen - eller på midlernes etiketter
Ingen oplysninger
Blandingspartnere, som der IKKE bør blandes med
Ingen oplysninger
Brugsanvisning:
Afgrøde(r) Skadegørere Dosis pr. ha. Tidspunkt Bemærkninger
Jordbær i lukket væksthus, Jordbær i åbne væksthuse, Jordbær på friland Gråskimmel 1,5 kgForebyggende behandling 1-2 behandlinger med minimum 10 dages interval, 200-1200 l vand/ha. Behandlingsfrist 3 dage.
Blommer, Kirsebær Grå monilia 1,5 kgForebyggende behandling Må kun anvendes én gang mod grå monilla for at forebygge resistens. Der sprøjtes forebyggende mod grå monilla ved 50% blomstring. 200-1500 l vand/ha. Behandlingsfrist 3 dage.
Blommer, Kirsebær Gråskimmel, gul monilia 1,5 kgSe bemærkninger Må kun anvendes én gang mod hver sygdom (i alt max. 2 gange) for at forebygge resistens. Sprøjtningen foretages under frugtmodning 7-14 dage før høst. 200-1500 l vand/ha. For kirsebær er intervallet mellem behandlinger minimum 10 dage og for blommer 12-18 dage. Behandlingsfrist 3 dage.
Brombær i lukket væksthus, Brombær i åbne væksthuse, Hindbær i lukket væksthus, Hindbær i åbne væksthuse, Hindbær på friland, Ribs i lukket væksthus, Ribs i åbne væksthuse, Ribs på friland, Solbær i lukket væksthus, Solbær i åbne væksthuse, Solbær på friland Gråskimmel 1,5 kgForebyggende behandling 1-2 behandlinger med minimum 10 dages interval. 200-1200 l vand/ha for hindbær. 500-1000 l vand/ha for brombær, solbær og ribs. Behandlingsfrist 7 dage.
Agurk i lukket væksthus, Agurk i åbne væksthuse Gråskimmel 1,5 kgForebyggende behandling 1-3 behandlinger med minimum 10 dages interval. 500-1500 l vand/ha. Behandlingsfrist 3 dage.
Tomater i lukket væksthus, Tomater i åbne væksthuse Gråskimmel 1,5 kgForebyggende behandling 1-3 behandlinger med minimum 10 dages interval. 1000-1500 l vand/ha. Behandlingsfrist 3 dage.
Planteskolekulturer i lukket væksthus, Planteskolekulturer i åbne væksthuse, Prydplanter i lukket væksthus, Prydplanter i åbne væksthuse Gråskimmel 1,5 kgForebyggende behandling Maksimalt 4 behandlinger med minimum 10 dages interval. 500-1500 l vand/ha.

Effekt  
Effekt på nyttedyr
Midlet er skånsomt overfor populationer af A. rhopalosiphi, T. pyri, A. bilineata og C. septempunctata. Foreneligheden med anvendelse af andre nyttedyr er ukendt.
Virkning på efterfølgende afgrøde
Virketid: 1 uge.
Afprøvningsforsøg
Landsforsøg
Optimale virkningsforhold
  min. opt. max.
Temperatur 10 ºC 20 ºC  
Luftfugtighed   >90 %  
Timers tørvejr   2    
Andet  
Virkemåde
Teldor WG 50 er et lokal-systemisk svampemiddel med en god effekt mod gråskimmel (Botrytis cinerea), grå monilia (Monilia laxa) og gul molilia (Monilia frutigena). Teldor WG 50 skal anvendes forebyggende og indgå i sprøjteprogrammer med andre svampemidler med en anden virkemekanisme. Anvendelsen er fleksibel og Teldor WG 50 kan bruges både tidligt i sæsonen og tæt på høst. En behandling tæt på høst forbedrer opbevarings- og transportmulighederne fordi revnedannelse forebygges og lagerfastheden øges.

Sikkerhed  
Fareklasse
GHS09
Miljøfarlig
Miljøfarlig
 
 
Signalord: FORSIGTIG
Bifare
Ikke farlig

Beskyttelsesforanstaltninger
Opblanding
Kemikalieresistente nitrilhandsker
Støvler
 
Udbringning (traktor med lukket førerkabine med kulfilter (kat. 4))
Ingen værnemidler kræves
 
Udbringning – ophold uden for førerkabine
Overtræksbukser
Kemikalieresistente nitrilhandsker
Støvler
Forgiftningssymptomer
Ingen oplysninger
Førstehjælp
Generelt råd: Den tilskadekomne placeres og transporteres i en stabil stilling (liggende på siden). Forurenet tøj tages straks af og fjernes til et sikkert sted. Indånding: Søg frisk luft. Hold patienten varm og i ro. Ring omgående til læge eller giftinformationen. Hudkontakt: Vaskes med rigeligt vand og sæbe, hvis tilgængeligt med polyethylenglykol 400 efterfulgt af vand. Øjenkontakt: Skyl øjeblikkeligt med rigeligt vand, også under øjenlågene i mindst 15 minutter. Fjern evt. kontaktlinser efter de første fem minutter, og fortsæt derefter med at skylle øjnene. Søg læge hvis irritation opstår og vedvarer. Indtagelse: Skyl munden. Fremprovoker IKKE opkastning. Ring omgående til læge eller giftinformationen.
Bortskaffelse af emballage
Rester skal afleveres til den kommunale affaldsordning for farligt affald. Tomme beholdere kan bortskaffes med dagrenovationen. Den tomme beholder bør skylles inden bortskaffelse. Skyllevandet hældes op i sprøjtevæsken.
Risiko- og sikkerhedssætninger
Kode Tekst
EUH401 Brugsanvisningen skal følges for ikke at bringe menneskers sundhed og miljøet i fare.
H411 Giftig for vandlevende organismer, med langvarige virkninger.
P102 Opbevares utilgængeligt for børn.
P302+P352 VED KONTAKT MED HUDEN: Vask med rigeligt sæbe og vand.
P305+P351+P338 VED KONTAKT MED ØJNENE: Skyl forsigtigt med vand i flere minutter. Fjern eventuelle kontaktlinser, hvis dette kan gøres let. Fortsæt skylning.
P501 Indholdet/beholderen bortskaffes i overensstemmelse med kommunale regler for affaldshåndtering.

Transport  
UN-nr.
3077
RID_ADR
Ingen oplysninger
IMDG
Ingen oplysninger
IATA
Ingen oplysninger

Yderligere oplysninger  
Etikette oplysninger
Teldor WG 50
Sikkerhedsdatablad
Teldor WG 50
Vejledning i Planteværn  2024
Side 245 til 246
(Udgivet af Landbrugsforlaget, køb bogen her)


 

Ophavsret: Middeldatabasen (www.middeldatabasen.dk) er ejet af SEGES Innovation og omfattet af dansk lov om ophavsret. Det er tilladt at citere – i begrænset omfang- fra Middeldatabasen, såfremt der er tydelig kildeangivelse. Det er ikke tilladt at benytte Middeldatabasens indhold som helt eller delvist grundlag for andre IT-ydelser uden tilladelse fra SEGES Innovation.